AED helpt bij Hartstilstand

foto bij bericht

Hartstilstand op Festina of daarbuiten, wat te doen? 

  • Zorg voor veiligheid: zowel voor het slachtoffer als voor jezelf.
  • Controleer bewustzijn: Schud voorzichtig aan de schouders en vraag duidelijk:
    " Gaat het? Gaat het?
  • Indien slachtoffer reageert: Laten liggen of leg slachtoffer in stabiele zijligging.
  • Indien slachtoffer niet reageert: Roep hulp.
  • Vraag aan degene die je helpt om 112 te bellen. Doorgeven dat je bij een slachtoffer bent die NIET reageert!
  • Vraag ook aan degene die je helpt om de AED te halen!
  • Als er niemand in de buurt is bel je zelf 112 en leg de telefoon naast je op de speakerstand zodat je e.v.t. kunt communiceren met 112 meldkamer.
    Als er 'n AED binnen je handbereik is pak je de AED. Let wel: binnen handbereik
  • Nu controleer je de ademhaling: Open de luchtweg d.m.v. hoofd naar achter te kantelen en de kin op te tillen.
    Kijk - luister- voel gedurende 10 seconden naar ademhaling.
  • Als er geen ademhaling is start je reanimatie: 30 borstcompressies- 2 beademingen-
    30 borstcompressies - 2 beademingen ( blijven herhalen )
  • Zo snel mogelijk sluit je de AED aan. Houdt afstand als de AED het hartritme analyseert ( De AED zal dit ook zeggen !! )
  • Volg de instructies van de AED en ga door met reanimeren totdat de ambulance gearriveerd is.

TIP: download de reanimatie app van de Nederlandse Hartstichting op uw telefoon, deze vindt u in de play store. De app neemt u mee in het protocol ‘hoe te handelen bij reanimatie’. 

Acties bij een hartstilstand of situatie die hierop lijkt

Indien het slachtoffer niet zelf ademt dan ademweg vrij maken en starten met mond-op-mond beademing en hartmassage, volgens het schema 30 keer masseren, 2 x beademen. Hiermee moet doorgegaan worden totdat er een ambulance gearriveerd is of totdat de computerstem van de AED de opdracht geeft een periode te stoppen met het beademen en de hartmassage. 

Indien u met twee personen bent wisselt u dan regelmatig tussen masseren en beademen. 

Als er niet meteen een tweede persoon aanwezig is en u geen mobiele telefoon bij u heeft, start dan meteen met de reanimatie en roep na iedere cyclus van 30 keer masseren, 2 x beademen hard om hulp. De eerste persoon registreert wanneer er begonnen is met reanimatie. 

Haal de AED

De tweede persoon loopt in het clubhuis naar het witte kastje (aan de linker muur) in de gang naar de kleedkamers en haalt de AED (zie foto boven aan deze pagina). U trekt het witte kastje open en een alarm gaat af, dit is om zoveel mogelijk mensen te waarschuwen dat er een noodgeval gaande is. Als u dit alarm mocht horen reageert u hier dan op! Uit het kastje haalt u een zwarte tas, neem deze mee naar het slachtoffer. U zet de zwarte tas neer naast het slachtoffer en u drukt op de grote oranje aanknop en wacht even af. Een computer stem gaat u instructies in het Nederlands geven, volg deze op. Als het apparaat merkt dat u de instructies niet goed opvolgt herhaalt de computerstem de opdracht net zolang totdat u het goed doet.

De computer stem gaat vertellen dat u de borst van het slachtoffer bloot moet maken en dat u op de borst de twee stickers die in de zwarte tas zitten op moet plakken. Luistert u goed naar de uitleg van het AED apparaat, deze begeleidt u er op de juiste manier doorheen. De AED gaat nu het hartritme controleren. Indien de AED constateert dat er een ritmestoornis is, geeft de AED aan dat de hulpverlener even afstand van de patiënt moet nemen (loslaten om zelf een schok te voorkomen) en geeft de AED een stroomstoot en controleert het ritme weer.

Deze cyclus van reanimeren dmv beademen en hartmassage, gevolgd door een korte door de AED aangegeven pauze met daarop eventueel een stroomstoot blijft zich herhalen totdat het slachtoffer hersteld is. Indien dit niet het geval is moet u doorgaan totdat de ambulance gearriveerd is. Het ambulance personeel kan op de AED het oorspronkelijke ritme teruglezen, dit is van belang voor de verdere behandeling van het slachtoffer. 
 

Bel de alarmcentrale

De derde persoon is verantwoordelijk voor het bellen naar de alarmcentrale tel: 112. Vertel het volgende aan de telefonist van 112: Er is een reanimatie gaande op Tennisclub Festina, in het Vondelpark 2A, naast het Groot Melkhuis. Telefoonnummer Festina (020) 6 183 183. 

De derde persoon zorgt dat de telefoon wordt vrijgehouden. 
De derde persoon wacht de ambulance bij het hek van Festina op en begeleidt het ambulance personeel naar het slachtoffer.

Ambulance-ingangen van het Vondelpark zijn bij Leidseplein, Vondelkerk, Van Eeghenpleintje, of Amstelveenseweg.
 

Wat is de AED?

Sinds juni 2003 heeft Tennisclub Festina in het Vondelpark een reanimatie-apparaat, de zogeheten automatische externe defibrillator - kortweg de AED. Net als een brandblusser, is het een apparaat om levens mee te redden. Ook op Schiphol hangen in dezelfde witte kastjes een AED.

De firma Medtronic heeft de AED ontwikkeld en dit medische apparaat is sinds kort goedgekeurd om door niet medici gebruikt te worden bij een reanimatie.
Festina heeft de AED gekregen via Ernst van der Wall, actief tennisspeler op de club en de fabrikant Medtronic (zie foto).

Op Festina hebben wij de afgelopen vijftien jaar drie keer moeten reanimeren, en helaas alle drie de keren zonder succes. Aangezien Tennisclub Festina midden in het Vondelpark ligt, is het voor ambulances lastig te bereiken, zeker op drukke dagen. Al krijgen alle Festina-medewerkers jaarlijks een training Basic Life Support, het is het goed dat als aanvulling hierop Festina de AED nu zelf in huis heeft. Het is goed als de Vondelpark-bezoekers weten dat het reanimatie-apparaat bij de tennisclub staat. 
Dus mocht het u in het Vondelpark onverhoopt een keer gebeuren dat u moet ingrijpen:

Bel 112, begin onmiddelijk met reanimeren en zorg dat iemand die de weg weet zo snel mogelijk het AED apparaat ophaalt bij Festina.

De AED heeft de omvang van een schoenendoos en kan door leken, bij voorkeur met een reanimatie training, gebruikt kan worden om de kans dat de patient een hartstilstand overleeft aanmerkelijk kan vergroten. De gemiddelde overlevingskans bij reanimatie van een hartstilstand in de regio Amsterdam is 13%, zo blijkt uit recent onderzoek van het AMC. De patienten waarbij de omstanders binnen drie minuten begonnen met reanimeren en die binnen vier minuten de eerste defibrilatieschok werden toegediend hadden een duidelijk hogere kans de reanimatie te overleven. Dit laatste doet de AED.