"Er was eens een nummer 1"
Festina Jeugdselectie, ABN Amro Tournament - Rotterdam

door: Frank ten Have geplaatst: 21 februari 2018 1 reactie
 • woensdag 21 februari 2018

  "Er was eens een nummer 1"
  Festina Jeugdselectie, ABN Amro Tournament - Rotterdam

  Overleg

  Op een regenachtige woensdagmiddag vorige zomer zat het jeugdtrainersteam te overleggen in het clubhuis van LTC Festina. De vraag was: “hoe kunnen we de tennisbeleving van de Festina kinderen n...

  Overleg

  Op een regenachtige woensdagmiddag vorige zomer zat het jeugdtrainersteam te overleggen in het clubhuis van LTC Festina. De vraag was: “hoe kunnen we de tennisbeleving van de Festina kinderen nog meer verhogen”?

  Eén van de ideeën was om met de Selectiegroep naar een professionele tenniswedstrijd te kijken tijdens het ABN Amro World Tennis Tournament in Rotterdam.

  Actie / Roger Federer

  Zogezegd, zo gedaan: het Bestuur was zeer enthousiast over het idee en de ouders en kinderen ook toen we ze vertelden dat we naar een kwartfinale wedstrijd zouden gaan. Dit enthousiasme werd alleen maar groter toen circa een week voor aanvang van het toernooi bleek dat Roger Federer zou komen spelen … zouden wij hem gaan zien? De man die vorig jaar januari na een halfjaar herstel van een blessure de Australian Open won. Na Grand Slam overwinning nummer 20 op de Australian Open dit jaar had het team van Federer berekend dat hij met het bereiken van de kwartfinale in Rotterdam hij de nummer 1 positie zou kunnen heroveren van Nadal. Een plek die hij sinds 2013 niet meer had bekleed ….

  Maar er moest natuurlijk wel eerst gewonnen worden in de eerste wedstrijden. Gelukkig werd gaandeweg het toernooi duidelijk dat we naar een geweldige wedstrijd gingen: Roger Federer tegen “onze” nummer 1, Robin Haasse.

  De reis

  Op vrijdag 16 februari 16:45 was het zover. Voor het Frans Otten Stadion stond een grote bus klaar, waarbij 30 kinderen mee zouden gaan. Ook de nieuwe jeugdtrainer Ronald Verdegaal kon gelukkig mee.

  De zakken snoep en frisdranken werden door de kinderen uitgestald, de muziek ging aan, eenieder had zijn plekje in de bus gevonden. Victor was nog gehavend door zijn blessure en haalde net de bus. Frank ten Have heeft alles heel gehouden nadat hij een salto achterover heeft gemaakt bij het begeleiden van de bus achteruit. De sfeer zat er dus goed in voor vertrek al goed in, dat was maar goed ook, want we hadden een uitdaging voor de boeg: tijdens de vrijdagmiddagspits naar Rotterdam…
  Gelukkig hadden we voldoende marge, Vlak voor 19:30 kwamen we aan in Ahoy, waar we snel onze plekken innamen. Niet veel later kwamen Federer en Haase begeleid door luide muziek de baan op en begonnen na het inspelen met de wedstrijd.

  De wedstrijd, Roger Federer - Robin Haasse

  Onze Robin ging goed van start, hij speelde veelzijdig en met veel druk en had het hierdoor het initiatief. Onder de druk van Haasse produceerde Federer soms weergaloze passeerslagen en counters, het was soms onvoorstelbaar dat Federer bepaalde punten won. Maar door het vasthouden van zijn hoge niveau wist Haasse de eerste set binnen te slepen met 6-4. De spanning steeg duidelijk in Ahoy…Je kon iedereen voelen denken, “het zal toch niet …?”

  Federer had alleen diezelfde gedachten, hij trapte het gaspedaal, en liet daarna in 2 sets even zien wie er echt de baas was. Hij schroefde het tempo, precisie en variatie meteen op, pakte een break in de eerste game, en denderde door. Er was geen houden aan 6-1, 6-1 voor Federer. Ook als Haase niet licht geblesseerd was geweest, was er zeer waarschijnlijk niets tegen te beginnen geweest.

  Na de laatste bal was het applaus dan ook oorverdovend … Roger Federer schreef geschiedenis, de oudste speler allertijden die de nummer 1 in zou nemen, en dit in een tijd waar het tennis zo veel sneller en fysieke is geworden. Een majestueuze prestatie!!!

  Richard Kajecek

  Toernooidirecteur en oud Wimbledon winnaar Richard Krajicek had voor Federer een film met zijn grootste momenten en een speech voorbereid. Het was echt een kippenvel moment, en we waren met zijn alleen getuige van tennishistorie …. Onze missie was geslaagd, meer tennisbeleving konden we de kinderen niet bieden.

  Andreas Seppi - Daniil Medvedev 

  Na deze wedstrijd speelde Andreas Seppi (#62)en Daniil Medvedev (#57), ook waanzinnig goede spelers, beide horend bij de beste 65 van de wereld momenteel. Het was een zeer gelijkwaardige wedstrijd die helaas niet de aandacht kreeg van het publiek die de spelers verdienden. Maar dat kon ook niet anders gegeven de situatie. Het einde hebben we helaas net kunnen ziet, omdat om 22:30 de bus naar Amsterdam vertrok. Maar uiteindelijk heeft Seppi de wedstrijd gewonnen.

  Op weg naar huis

  Op de terugweg dachten de begeleiders dat de Selectiespelers vermoeid zouden zijn en het rustig zou zijn in de bus. Nee hoor, er werden spelletjes gespeeld, en muziek geluisterd, de gezelligheid ging gewoon door. Een goed teken!

  Uiteindelijk kwamen we rond 23:30 aan in Amsterdam en werden daar opgewacht door ouders. Velen van hen hadden de wedstrijd gekeken en hun kinderen of trainers op TV gezien. Ironisch genoeg hadden alle ouders het vooral over die ene trainer die pontificaal in beeld van zijn frietje zat te genieten, toch leuk …

  Epiloog

  De dagen erna hebben we op tv kunnen zien (en sommige kinderen zelfs live in Rotterdam) hoe Federer zijn zegetocht voorzette en achtereenvolgens Seppi en Dimitrov versloeg en zo zijn 97ste toernooizege binnenhaalde.

  Iets zegt me dat Federer voor de 100 gaat, en als zijn lichaam het toelaat heel stiekem het record van Jimmy Connors (109 toernooizeges) in zijn achterhoofd heeft. 1 ding is zeker, of hij het dit record gaat halen of niet, we kunnen we zeggen dat King Roger nog lang en gelukkig zal leven …

  Start Jeugdtrainingen en Grastoernooi Rosmalen

  Wij verheugen ons nu al op de start van de zomertrainingen maandag 26 maart a.s., en een bezoek aan het ATP/WTA Grastoernooi in Rosmalen (11 – 17 juni). Hopelijk gaan we daar dan ook met de TennisKids Rood Oranje en Groen naartoe!

  Namens de Jeugdtrainers,

  Maarten Elenbaas
  Hoofdtrainer Jeugd

  Reacties op dit artikel

  1 reactie
  profielfoto
  Wat een super leuk uitstapje! zijn de foto's toevallig gemaakt door een liefhebber van Federer? :)
  Wil je ook reageren?